Delft en duurzaam: gemeente liet te veel kansen liggen

Wie terug kijkt naar in 2016-2017 gerealiseerde nieuwbouw in Delft kan constateren dat er in die tijd op het  gebied van duurzaam bouwen nog niet veel was verandert. Zelf heb ik in 2016 jaar een nieuwbouwwoning in de Harnaschpolder in Delft gekocht. Deze wordt verwarmd met hoge temperatuur wijkverwarming (deels gasgestookt!), heeft geen eigen warmtepomp, heeft nog geen driedubbele beglazing en is gebouwd zonder zonnecollectoren en zonder voorzieningen ervoor. De woning had dezelfde energieprestatie als onze vorige woning, gebouwd in 2002  in Ruurlo. De gemeente had bij de ontwikkeling van de wijk Harnaschpolder en bij de uitgifte van de gronden aan projectontwikkelaars veel meer kunnen eisen, maar heeft de mogelijkheden voor duurzaam bouwen toen onvoldoende benut. Gelukkig heeft ons huis een groot dakvlak op het zuiden zodat ik eenvoudig een flink aantal zonnepanelen achteraf heb kunnen laten plaatsen. Als het tijdens de bouw was gebeurd had het ons enkele duizenden euro’s gescheeld. De woning had makkelijk een “nul op de meter” woning kunnen zijn. Maar door onkunde of onwil of weinig interesse of “meer oor voor projectontwikkelaars” is deze kans onbenut gebleven. Slechts een paar andere buren in ons project hebben achteraf gekozen voor zonnecollectoren en diverse hebben op de meest ideale plek voor collectoren een dakkapel of dakramen geplaatst. Een heel recent project met veel gemiste kansen voor duurzaamheid. Hopelijk zorgt het nieuwe college van Delft voor een integrale duurzame aanpak en gaan missers zoals hierboven beschreven snel behoren tot het verleden.

Dit bericht is geplaatst in Duurzaam, Politiek, Terug in Delft. Bookmark de permalink.

Geef een reactie