Gestopt met Facebook

Ook ik “zat” al een paar jaar op Facebook. Ik zag er wel eens iets leuks op, vooral in het begin. Maar als je er een poosje “op zit” blijkt dat er heel veel niet meer interessante berichtjes op wordt worden geplaatst, allemaal berichtjes waar je niet op zit te wachten. Al snel gaat het tegen staan. En als ik een keer iets leuks had gelezen en het even aan iemand anders wilde laten zien kon ik het niet meer vinden. Zeer irritant. Ik was daardoor al een poosje van plan om er mee te stoppen. Dat gevoel werd ook steeds meer gevoed door informatie over wat er met je gegevens gebeurde, hoe je gemanipuleerd werd. Ongevraagd werd ik lastig gevallen met reclameberichtjes. Ook heel irritant. 

Het toenemend misbruik door met de algoritmen van Facebook te manipuleren wekte bij mij steeds meer weerstand op. Manipuleren bij verspreiden van fakenieuws en manipuleren bij verkiezingen. Alle mooie oorspronkelijke bedoelingen van de oprichters te spijt, ze hebben er geen grip meer op. Naast manipulatie met gegevens en feiten door steeds meer kwaadwillenden is ook financieel gewin van een kleine groep een toenemende irritatie. Geld wint het helaas bijna altijd van moraal en ethiek. Ook bij Facebook heeft de geldwolverij de overhand gekregen.

Weeg ik alles af dan heb ik eigenlijk geen steekhoudende argumenten meer om vrijwillig bij dit ontspoorde medium te blijven. Lubach heeft mij 8 april 2018 via zijn “Bye bye Facebook actie” het laatste zetje gegeven om mijn gegevens bij Facebook te verwijderen. Of ik helemaal verlost ben van manipulatie door sociale media moet nog blijken. Als veel mensen Facebook de rug toekeren zou dat misschien voor andere sociale media een aanleiding kunnen zijn om tijdig het tij te keren. Of is dit ijdele hoop???

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Persoonlijk. Bookmark de permalink.

Geef een reactie