Dijsselbloem en Griekenland

Ik had gehoopt dat Dijsselbloem eindelijk een eind zou maken aan het “tegen beter in” gedoe met Griekenland. Elke gerenommeerde econoom heeft al gemeld dat met de route die is ingezet er alleen maar verliezers zijn. In de eerst plaats de politiek en de ministers. Die houden mensen iets voor wat niet kan. Zo win je zeker op termijn niet het vertrouwen van de burger. Ook de gewone mensen in Griekenland zijn zwaar de dupe. En wij raken steeds meer geld kwijt als het probleem niet vakkundig, snel en afdoend wordt opgelost.

Griekenland is gewoon failliet. Wij hebben er allemaal in Europa aan meegewerkt om het in Griekenland zo ver te laten komen. In onze economische groei-obsessie zijn we niet alleen zelf boven onze financiële stand gaan leven, maar we hebben ook Griekenland daarin meegesleurd. Om hier te groeien moesten we daar onze spullen kwijt. Ze hadden geen geld, dus hebben we ze maar een (ongedekte) creditcard gegeven…. Nu komt dit beleid als boemerang terug.

We kunnen ontkennen, maar dat struisvogelpolitiek.

Er is maar één wijze oplossing als we Griekenland in Europa willen houden. En dat is ons verlies nemen, 2/3 van de schuld kwijtschelden, uithuilen en Griekenland een nieuwe start laten maken. Wel met de uitdrukkelijke afdwingbare afspraak dat intern de zaak in Griekenland op orde wordt gebracht en dat ze tenminste 5 jaar onder curatele staan. Pas als alles op orde is dan curatele pas opheffen. Door deze aanpak heeft de Griekse economie kansen om weer op te bloeien.

Griekenland uit de Eurozone wippen is zinloos. De financiële chaos in Griekenland blijft. Het wordt een (financiële) vrijstaat in Europa waar mensen met een slechte belastingmoraal naar toe trekken. Maar bovenal zal Griekenland dan hun munt gaan devalueren en het eindresultaat kan dan voor de schuldeisers nog wel eens veel slechter uitpakken. Als die munt tot een derde devalueert dan zijn we ook 2/3 van ons geld kwijt. Dus uit de Euro lost ook het financiële probleem niet op.

En ik ben voor een nette staat Griekenland binnen de Euro en niet voor een vrijstaat aan onze grenzen waar we voortdurend last van hebben.

Dijsselbloem, nu is het je kans om te laten zien dat je de functie waard bent. Trek je eigen plan en laat je niet meesleuren in de huidige malle molen. Je kunt Nederland in één klap weer een positie geven binnen Europa. Pak die kans!

Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie